Skip to main content

Facebook heeft onlangs in zes landen (Cambodja, Slowakije, Sri Lanka, Bolivië, Servië, en Guatemala) een test uitgevoerd waarin zij de ‘nieuwsfeed’ op de schop hebben genomen. In de test is de feed gesplitst in een ‘vriendenfeed’ en een aparte feed waarin berichten staan van pagina’s die je geliked hebt. Je moet als gebruiker daar specifiek op klikken, bedrijfsberichten komen dus niet meer standaard in de ‘vriendenfeed’ terecht. Om daar als bedrijf nog tussen te komen moet je een advertentie plaatsen en hiervoor tegen de concurrentie opbieden.
De uitslag van de test? Een verminderd bereik van 60% tot 75% met berichten geplaatst vanuit bedrijfspagina’s. De kans dat Facebook dit doorvoert over de hele wereld schat ik klein in. De test is uitgevoerd in landen waarin Facebook minder populair is. Wel is duidelijk, ook uit andere tests, dat Facebook opzoek is om extra inkomsten te genereren middels bedrijfspagina’s.
Het wordt nog steeds drukker en drukker op Facebook en vrijwel elk bedrijf wil zijn boodschap de wereld ingooien. Door de toenemende drukte is het bereik van een bericht de afgelopen jaren al flink gedaald. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het soort bericht dat je plaatst. Op dit moment bereiken (live) video’s de meeste personen, de inzet van dit middel is tevens goed voor je zoekmachine optimalisatie, mits correct ingezet. Maar maak zo nu en dan ook budget vrij om een goede post te adverteren. Zorg hierbij wel voor dat je de juiste doelgroep selecteert.
Plannen om met Facebook te starten of te optimaliseren? Benieuwd hoe het met jouw algehele online zichtbaarheid is? 3AMI heeft een Zichtbaarheidscan waarin wij kijken naar je huidige online zichtbaarheid. In de scan schrijven we tevens een plan hoe je ook jouw zichtbaarheid kunt vergroten om je doel(en) te halen.


Bron: Arnhem Business en Nijmegen Business magazine – 07 – 2017