Je denkt er natuurlijk liever niet over na, maar na je overlijden blijf je online gewoon verder leven als je dit niet regelt. Wil je je online zaken goed geregeld hebben indien je (voortijdig of plotseling) komt te overlijden, zorg dan dat je digitale nalatenschap goed inricht. Zo heb je zaakjes goed geregeld en hebben je nabestaanden geen stress en zorgen over wat er moet gebeuren en hoe. In deze blog vind je onze tips en vertellen we waar je op moet letten.
Wellicht heb je al wel een idee hoe jouw uitvaart eruit moet zien en heb je deze ideeën al op papier gezet en met je familie of vrienden gedeeld. Misschien heb je zelfs al een muzieklijst uiteengezet of bedacht op welke locatie je uitvaart moet plaats vinden. Maar heb je ook al bedacht hoe jij (niet) voort wilt leven online? Nee? Je bent niet de enige, maar vaak vergeten we stil te staan bij onze online nalatenschap.
Waarom zou ik mijn digitale nalatenschap regelen?
- Jouw profiel duikt niet zomaar op
Veel mensen vinden het geen prettig idee dat het profiel van een overledene opeens kan opduiken. Vooral voor je nabestaanden kan dit op een ongewenst moment gebeuren waardoor ze aan hun verdriet herinnerd worden. - Bestanden gaan niet verloren
Bij sommige websites en accounts kan het zijn dat bestanden na verloop van tijd verwijderd wordt omdat er bijvoorbeeld lang geen activiteit heeft plaatsgevonden. - Minder stress en gedoe voor nabestaanden
Als nabestaande heb je vaak al veel aan je hoofd, je wilt hem of haar niet opzadelen met het maken van bepaalde keuzes of het uitzoeken van jouw ‘online aanwezigheid’.
Er zijn veel manieren waarop je jouw digitale nalatenschap goed kunt regelen.
Dit zijn onze belangrijkste tips:
- Tip 1
Zoek iemand die je vertrouwt en redelijk goed overweg kan met internet en computers en laat hem of haar de instructies achter wat er met al je accounts moet gebeuren. - Tip 2
Sla je inloggegevens veilig op in een passwordmanager, zodat er makkelijk ingelogd kan worden en alle inlogcodes toegankelijk zijn. - Tip 3
Je kunt ook via een notaris een online execteur benoemen. Hij of zij krijgt na jouw overlijden toegang tot je zogenaamde digitale kluis. In deze kluis bewaar je al je online gegevens zoals inloggevens, wachtwoorden en pincodes. Je online executeur kan dezelfde zijn als je ‘gewone’ executeur testamentair maar het kan ook iemand anders zijn.
Waar wil je meer over weten?
Met de hoeveelheid gegevens die van ons op het internet staan kan een digitale nalatenschap wellicht een hele klus zijn om dit in te richten en uit te zoeken. We hebben het van veel online diensten voor je uitgezocht. Zoek je naar een specifiek onderwerp? Navigeer hieronder direct daarnaartoe!
Heb je nog vragen? Stuur ons een mailtje! Wellicht kunnen we je helpen.
Navigeer direct naar
Verwijderen of herdenkingsstatus?
Verdeel je seed phrase
Laat je foto’s niet verstoffen
Het kan met het vergeetrecht
Sla je wachtwoorden veilig op
Persoonlijk account
Dit kun je doen door je partner, een familielid of goede vriend te laten weten waar je de inloggegevens hebt opgeslagen. Laat diegene ook al weten wat hij of zij moet doen met jouw account: je profiel definitief verwijderen, instellen met een herdenkingsstatus (Facebook) of onderhouden zoals je wenst. Als je een herdenkingsstatus op je profiel wilt laten zetten dien je je Facebookcontact al daarvoor aan te melden. Hier lees je hoe je dat doet. Let op: je moet 18 jaar of ouder zijn om een contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus te selecteren.
Bedrijfaccount
Heb je naast je persoonlijke profiel nog andere Facebookpagina’s, bijvoorbeeld van je bedrijf, club of hobby, en ben je de enige beheerder? Dan wordt je pagina verwijderd als iemand daar om vraagt. Het zou daarom verstandig kunnen zijn om een extra beheerder toe te voegen aan je pagina. Diegene kan de pagina dan bijvoorbeeld voortzetten wanneer jij er niet meer bent.
Net zoals bij Facebook heb je op Instagram ook dezelfde drie opties:
- Je pagina wordt omgezet in een herdenkingspagina;
- Je account wordt verwijderd of;
- Je Instagram profiel blijft online voortbestaan.
Om je profiel een herdenkingsstatus te geven moeten jouw nabestaanden dit aanvragen, dat kan via deze site, waar ze een online formulier moeten invullen. Bij het definitief verwijderen van je profiel hebben jouw nabestaanden een bewijs nodig van jouw overlijden, zoals een overlijdensakte of nieuwsbericht. Ook moeten zij kunnen bewijzen dat zij de wettige vertegenwoordiger zijn van jouw digitale nalatenschap. Via deze site kunnen zij deze verwijdering aanvragen. Wil je dat jouw profiel blijft bestaan? Houd er dan rekening mee dat je dan likes en vriendschapsverzoeken kan blijven ontvangen, ook staat Instagram niet toe dat het beheer van je account na je overlijden wordt overgedragen op iemand anders.
Je hebt voor Linkedin een soort van dezelfde opties, maar daar gaat het iets anders in hun werk. Je kunt zorgen dat je de inloggegevens veilig opslaat en deelt met je nabestaande(n). Zij kunnen dan als je dat hebt aangegeven jouw profiel verwijderen. Hebben je nabestaanden geen gegevens, dan kunnen ze een verzoek indienen bij Linkedin om een profiel te laten verwijderen. Dat doe je via deze site. Als je een overleden lid rapporteert, wordt het account verborgen. Zodra een account is verborgen, staat het profiel niet meer tussen de zoekresultaten en is het niet meer zichtbaar op LinkedIn. Als je gemachtigd bent om namens het overleden lid te handelen, kun je ook een verzoek indienen om het lid te herdenken of zijn account definitief te sluiten.
Heb je Linkedin bedrijfsprofielen in beheer? Zorg daar dat naast jij tevens een andere persoon beheerder is. Dit regel je op je Linkedin Bedrijfspagina bij Tools voor beheerders / beheerder beheren. Daar kun je een connectie toevoegen als ‘Hogere beheerder’. Laat hem of haar op voorhand weten wat je wilt dat er met het bedrijfsprofiel moet gebeuren.
Een herdenkingsstatus zoals bij Facebook en Instagram kent Linkedin niet. Wat je wel vaker ziet is dat er ‘In Memoriam’, of ‘Ter nagedachtenis aan’ in de kopregel wordt gezet.
Crypto
Ben je de bezitter van crypo-valuta? Bij een overlijden hebben je erfgenamen recht op deze nalatenschap. Wist je dat Bitcoins, maar ook andere cryptomunten, niet zijn terug te halen zonder een zogenoemde ‘seed phrase’? Zonder dit ‘wachtwoord’, bestaande uit een combinatie van 12 of 24 woorden, kun je niet bij de crypomunten.
Zorg dat je de seed phrase (deels) opneemt in je testament of je digitale kluis. Je doet er verstandig aan om de woorden niet op 1 plek te bewaren. Je kunt bijvoorbeeld een deel in je testament vermelden, een ander deel te geven aan je partner en nog een deel in je password manager. Vergeet vervolgens niet te vermelden waar je alle delen kunt terugvinden. Het is ook mogelijk om in crypto te handelen via bijvoorbeeld Bitvavo of LiteBit, daarbij gaat alles online via een account waarbij je moet inloggen. Je doet er dan wel verstandig aan om naast een heel sterk wachtwoord o.a. tweestapsverificatie aan te zetten voor extra beveiliging.
Cloudopslag en e-mail
Heb je oude foto’s in de cloud staan van bijvoorbeeld Dropbox? Of staat je mobiele telefoon vol foto’s en andere documenten? Om te zorgen dat jouw documenten en foto’s niet digitaal verstoffen, kun je het beste je inloggegevens achterlaten bij je nabestaanden of stoppen in je digitale kluis. Vergeet ook niet om de inloggegevens om in je mailbox te komen op te slaan, mocht je deze niet via een mailprogramma ophalen. De verschillende cloudopslag websites en e-mailprovides gaan verschillend om met iemands overlijden. Let vooral op bij e-mailadressen die gekoppeld zijn aan bijv. KPN of Ziggo. Deze vervalt 6 maanden na de opzegging en is dan dus niet meer bereikbaar.
En wat moet ik doen op mijn mobiele apparaten?
iCloud / Apple ID: Erfeniscontact
Heb je een iPhone, iPad, macbook of iMac van Apple? Dan staan al je foto’s video’s en andere gegevens opgeslagen in je Apple ID via een iCloud account. Zorg er dus ook voor dat de inloggegevens van dit account opgeslagen hebt staan in je password manager of dat je deze codes deelt met iemand. Vanaf iOS 15 kunnen Apple gebruikers een erfeniscontact toevoegen voor hun Apple ID. Je kunt daarbij een vertrouwde contactpersoon instellen in iCloud, die toegang tot jouw data krijgt op het moment dat je bent overleden. Hij of zij moet dan na jouw overlijden bij Apple inloggen en een geldige kopie van de overlijdensakte uploaden om te voorkomen dat de contactpersoon al vóór het overlijden in de gegevens gaat zitten graven.
Heb je dit niet gedaan? Dan gaat het lastig worden voor je nabestaanden. In de gebruikersvoorwaarden van Apple staat namelijk dat je geen recht hebt op het overdragen van je account en dat je Apple ID en de content van je account worden beëindigd bij je overlijden. Een Apple apparaat wordt ook onbruikbaar als het wachtwoord onbekend is omdat het apparaat gebonden is aan de Apple-account en je er niet zomaar een nieuw account aan kan koppelen. Wel is het mogelijk om met een overlijdensakte naar de Apple Store te gaan.
Inactiviteitsvoorkeuren
Bij Google hebben ze het heel anders geregeld. Je kunt namelijk daar de zogenaamde inactiviteitsvoorkeuren instellen. Je geeft dan bij Google aan na hoeveel tijd zij een nabestaande mogen inlichten indien je langdurig afwezig bent geweest bij één van de Google diensten. Google geeft dan jouw data vrij aan diegene, zodat hij of zij in de accounts van bijvoorbeeld Gmail, Google Drive, Youtube en wellicht zelfs je Android toestel kan.
Handig toch? Regel je niks dan is er bij Google de mogelijkheid om je account te laten sluiten. In uitzonderlijke omstandigheden verstrekken zij de content uit dit profiel, maar dit zullen nooit wachtwoorden of andere inlogggevens zijn.
Toegangsverzoek
Windows is één de grootste besturingssystemen ter wereld. De kans is dus groot dat je een Microsoft account hebt op je pc of e-mailt via Outlook, Hotmail of Live. Weten je nabestaanden hier de inloggegevens van? Een Microsoftaccount wordt namelijk automatisch verwijderd na twee jaar inactiviteit. Als nabestaande kun je een toegangsverzoek voor een account.
Maar Microsoft eist dat er eerst juridisch een verzoek komt via een formele dagvaarding of een vonnis. Pas dan overwegen ze of het wettelijk is toegestaan om gegevens vrij te geven. Je leest het al. Je inloggegevens opslaan in je password manager zorgt voor veel minder gedoe.
Dat Microsoft vaak weigert mee te werken, ondervonden ook de ouders van hun overleden zoon. Zij wilden toegang hebben om meer te weten te komen over de plotselinge dood van hun kind. Eerder vroegen ze al aan Microsoft om toegang te verlenen, maar het techbedrijf wilde dat niet. Ze spanden een rechtszaak aan en kregen hun gelijk.
> Lees er meer over in het EenVandaag artikel van december 2021
Jezelf ontgooglen met het vergeetrecht
Grote kans dat als je jezelf Googlet, of je naam of e-mailadres zoekt via zoekmachines, bepaalde informatie omhoog komt. Voornamelijk info over waar je accounts hebt of zaken over werk of hobby. Wil je dat deze zoekresultaten (na je overlijden) verdwijnt dan zijn er wel wat mogelijkheden, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Je kunt natuurlijk contact opnemen met de betreffende website om jouw foto’s of gegevens te laten verwijderen. Lukt dat door wat voor reden niet? Dan kun je Google vragen jouw informatie uit de zoekresultaten te halen dankzij het zogenaamde ‘Vergeetrecht.’
Sinds mei 2014 is er een wet aangenomen door het Hof van Justitie van de Europese Unie die de zoekmachines verplicht dat personen een verzoek kunnen indienen om zoekresultaten waarin jouw naam voorkomt te verwijderen. Dit wordt ook wel het ‘recht om vergeten’ te worden genoemd. Het gaat om het verwijderen van zoekresultaten waarin iemands naam voorkomt. Wel moeten de zoekresultaten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig zijn ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt.
Een zoekmachine bekijkt wel per geval of het vergeetrecht van toepassing is. Want tegenover jouw privacy staat de vrijheid van informatie. Als Google je wisverzoek accepteert, is de webpagina nog niet verdwenen. Hij is alleen verdwenen uit de zoekresultaten van Google. Via andere zoekmachines, zoals die van Bing is de pagina dus nog wel bereikbaar. Let wel: Voor elke zoekmachine dien je een formulier in te vullen.
Wachtwoordmanager
Binnenkort gaan we ons verdiepen in de wereld van het veilig opslaan van wachtwoorden, waarom deze zo belangrijk zijn en waar en waarom het vaak mis gaat. En wat het gevaar is van het koppelen van je Facebook of Google account aan andere accounts. Tot die tijd kun je hier meer info vinden:
Veilig Internetten:
Wat is een wachtwoordmanager?
Wat is een goed wachtwoord?
Wij geven je 5 tips!
Gewoon doen!
Er komt dus veel kijken bij jouw digitale nalatenschap. Misschien lijkt het goed regelen ervan veel werk, geloof ons voor jouw nabestaanden wordt het uitzoeken ervan als je niks geregeld hebt nog meer werk.
Nog een extra tip: Als je ervoor zorgt dat van alle online diensten waar je gebruik van maakt een app op je telefoon staat, dan hebben je erfgenamen direct een overzicht van je digitale nalatenschap. Dan is het wel belangrijk dat ze toegang hebben tot je telefoon!
Succes!
Social media
Ga eens na, op hoeveel social media platformen heb je een account? Waarschijnlijk meer dan je denkt of je kunt herinneren. Je zou nu al er over kunnen nadenken om de accounts te verwijderen waar je toch niet meer actief bent (voorjaarsschoonmaak!). Dit scheelt straks werk voor je nabestaanden. Voor je de accounts van de 3 meest populaire social media kanalen kun je het volgende doen: